Hoofd/Postadres:
Carel Willinkstraat 11
4941 EJ Raamsdonksveer
Tel: 0031 76 57 20 248
Mob: 0031 6 14 58 67 01 
Mail: info@zwfd.nl

Bezoekadres Tilburg:
Besterdplein 1
5014 HN Tilburg
Tel: 0031 13 20 40 174
mob: 0031 6 52 60 57 49

   

Starters vinden aankoop huis lastig

1-12-2015 - 

Starters weten niet wat er bij de aankoop van een 1e huis komt kijken. Ruim 40% van de starters geeft aan niet te weten wat er komt kijken bij de aankoop van een woning qua kosten, te nemen stappen en doorlooptijd van het aankooptraject. Daarnaast weten starters niet wat ze mogen verwachten van een financieel adviseur en een bank.

Starter vindt aankoop huis lastig

 

Starters weten niet wat er bij de aankoop van een 1e huis komt kijken
Ruim 40% van de starters geeft aan niet te weten wat er komt kijken bij de aankoop van een woning qua kosten, te nemen stappen en doorlooptijd van het aankooptraject. Daarnaast weten starters niet wat ze mogen verwachten van een financieel adviseur en een bank. 

Aandachtspunt zijn de mogelijkheden die energiebesparende maatregelen kunnen bieden. Meer dan de helft van de starters (53%) weet niet dat je door energiebesparende maatregelen een hoger hypotheekbedrag kunt krijgen. Aangezien het voor starters momenteel al lastig is om het gewenste hypotheekbedrag te verkrijgen kan dit uitkomst bieden.

Daarnaast gaan starters vaak onvoorbereid op gesprek bij een financieel adviseur; 41% heeft voor dit gesprek nog geen inzicht in het hypotheekbedrag dat men kan lenen. Een groot deel van de starters (69%) zou een stappenplan willen hebben om zich goed te kunnen voorbereiden voor het kopen van een eerste woning.

De adviseur speelt een belangrijke rol bij de financiering
Starters sluiten hun hypotheek het meeste af via een onafhankelijk financieel adviseur (36%). De starter is positief over de dienstverlening van de adviseur. Zo geeft 84% aan dat de adviseur duidelijk inzicht heeft gegeven in de maandelijkse kosten. Ruim driekwart geeft daarnaast aan dat de adviseur heeft geholpen om een hypotheek te vinden die aansluit bij de persoonlijke situatie.

Bijna 40% deel van de starters denkt dat zij zonder hulp van de adviseur zelf de woning niet hadden kunnen kopen. Een vergelijkbaar percentage geeft aan dat alleen de financieel adviseur de laagste rente met de beste voorwaarden kan bieden.

Bijna 80% van de starters vindt het belangrijk ook informatie te krijgen over de bank die de hypotheeklening verstrekt.

Financiering veelal alleen mogelijk door inbreng eigen geld
Eén op de vijf starters geeft aan dat de aankoop van de woning achteraf moeilijker was dan verwacht. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de strengere hypotheekregels (41%) en de verplichting om eigen geld in te brengen voor de financiering (36%).

Voor starters is het veelal lastig om het gewenste hypotheekbedrag te krijgen, dit zien we ook terug in het aandeel starters (66%) dat eigen geld heeft ingelegd om de financiering rond te krijgen. Wanneer er eigen geld wordt ingelegd, dan is dat in de helft van de gevallen een bedrag van maximaal € 20.000. 

Wanneer de Loan-to-value ratio terug zou worden gebracht naar 90%, dan verwacht ruim vier op de tien starters de woning niet te hebben gekocht. Wanneer deze maatregel daadwerkelijk wordt doorgevoerd, dan zal de verkoop van woningen onder starters naar verwachting sterk dalen.